Henüz Belçika’da yaşamaya başlamadan önce bu küçük kasabadan haberdardım. Ne yazık ki zamanım olmadığından bu yıla kadar gitmek, görmek kısmet olmamıştı. Bu yıl annemin de burada olmasını fırsat bilerek 200 km yol gidip karnavala canlı şahit oldum.

Faymonville, Belçika’nın Almanya sınırında bulunan dağlık bölgesi Ardenne’de bulunuyor. 2. Dünya Savaşı sırasında adını duyuran Malmedy şehrine oldukça yakın. Daha çok bir tatil köyü havasında, çok az insan yaşıyor.

Bu bina kasabanın eski ve özel yapılarından. Şimdi noter olarak kullanılıyor. Binanın girişinde sağdaki duvara ay yıldız işlenmiş. Yüzlerce yıllık söylenceleri doğrular nitelikte bir belge adeta. Binanın karşısında 2. Dünya Savaşı sırasında kaybettikleri anısına dikilmiş bir anıt var. O anıtın arkasındaki yolu takip edince karnaval alayının geçtiği anacaddeye varıyorsunuz. Anacadde dediğim sizi aldatmasın, iki araba zor sığar. 🙂

Bu kasaba neden kendisini Türk olarak addetmiş, neden onyıllardır bu karnavalı düzenliyor bir de o kısma değinelim. Haçlı seferleri sırasında tüm Avrupa, haçlı ordusuna destek için vergiye boğuluyor. Bu köyün asi ahalisi biz vergi vermiyoruz diyorlar. Kilise psikolojik baskı olsun diye “Siz Türk müsünüz de tüm Avrupa haçlı ordusu altında birleşmişken ayrı duruyorsunuz?” diye yükleniyor. Bunlar da “Evet ulan Türk’üz biz deyip resti çekiyorlar. 🙂 Bu rest o kadar ciddi bir hal alıyor ki; kasabalı evlerini sokaklarını ay yıldızlı bayraklarla donatıyor. Kasaba ahalisi bu olaydan sonra Türk olarak anılmaya başlıyorlar.

1798 yılında kurdukları takıma Turkania adını veriyorlar. Haliyle takımın logosu da ay-yıldız oluyor. Takım, faaliyetlerini halen devam ettiriyor.

Bu kasabanın Türk kimliğiyle ikinci sınavı 2. Dünya Savaşı sırasında oluyor. Naziler Belçika’yı işgal ettikleri dönemde bu kasabaya en ufak bir zarar vermiyorlar. Bunu Hitler’in Türk sempatisine, Nazilerle Türkiye’nin dostane ilişkilerine bağlayanlar oluyor. Birinci söylenceye göre gerçekliği biraz daha zayıf da olsa bu da anlatılanlar arasında.

Karnavala dönecek olursak. Belçika genelinde yapılan karnavallardan pek bir farkı yok. Süslü kamyon ve traktörlerin geçişleri, dans ve müzik gruplarının geçişleri, şeker ve içki dağıtılması şeklinde gerçekleşiyor.

Faymonvile karnavalını diğer karnavallardan ayıran belirgin tek özellik karnavaldaki ay yıldızlı bayrak ve armalar. Öğrendiği kadarıyla geçmiş yıllarda ay yıldız daha yoğun olarak kullanılıyormuş. Çevre şehirlerden gelen kimi Türklerin davranışları bu yoğunluğun azaltılmasına sebep olmuş. Hatta karnavalın hangi gün yapılacağını öğrenmek bile başlı başına bir sorun. Pazartesi günü yapılmasına, herhangi bir şekilde duyurulmamasına karşın 300 civarı Türk karnavalı takip etti.

Gerek katılan Türklerin, gerekse de Türkiye devletinin bu karnavala daha özenle sahip çıkması gerektiği fikrindeyim. Ülke tanıtımı için ödenen meblağlar düşünülünce, bu gönüllü tanıtım faaliyetine destek çıkmanın elzemi görülecektir. Avrupa’nın bir başka Türk kasabası olan “Moena” yı da bir gün görmek, oradan izlenimleri paylaşmak kısmet olur umarım…